Polítiques publiques de cures davant els envelliments

Davant els reptes socials que emergeixen amb l’augment de l’esperança de vida de les poblacions, és urgent repensar les polítiques públiques davant els envelliments. El descens de la fecunditat, la plena incorporació de la dona a el mercat laboral, l’augment de la proporció de població sense fills / es, la prolongació de el temps de convivència entre generacions, la disminució de la mida de les llars, entre molts factors, exigeixen noves respostes davant la creixent demanda de cures a la dependència. El sistema de benestar ha de reorganitzar-se. La innovació social tracta de trobar noves formes de satisfer les necessitats socials, produir canvis per resoldre els grans reptes de la societat, i generar noves relacions socials i nous models de col·laboració. L’envelliment i la major supervivència de les poblacions a la Comunitat Valenciana obliga a pensar en els nous models de cures. Les persones es situen en el centre i el motor dels nous models.

En aquest webinar reflexionarem sobre tots aquests temes i coneixerem bones pràctiques en polítiques públiques locals que són exemple.

Cartell del seminariINFORME ENVELLIMENT - PINAZO Y FLORES, 2021

DOCUMENTS DEL SEMINARI

INAUGURACIÓ:

María Dolores Pitarch – Directora de L’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) i Directora de la Càtedra PROSPECT CV 2030.

PONÈNCIA:

Antonio Ariño – Catedràtic de Sociologiaa de la Universitat de València.

  • “La crisi de les cures”

PONÈNCIA:

Sacramento Pinazo-Herrandis – Professora del dpt. Psicologia Social de la UV i Presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia.

Fernando Flores – Director de L’Institut de Drets Humas de la UV i Professor del Dpt. de Dret Constitucional i Ciència Política.

  • “¿Per què és necessari la innovació social davant els envelliments?”

PONÈNCIA BONA PRÀCTICA:

Trinidad Suárez – Tècnica responsable del Programa Taramundi, San Tirso de Abres i Castropol.

  • “Programa trencant distàncies (Principat d’Asturies)”

PONÈNCIA BONA PRÀCTICA:

José Vicente Granado – Director Gerent de SEPAD Extremadura.

  • “Pla Intergeneracional d’Extremadura (PIEX)”

PONENCIA BUENA PRÁCTICA:

Iñaki Artaza Artabe – Director de innovació, sistemes de gestió i avaluació. Diputació Foral de Álava.

  • “Estratègia basca de cures”

Debat i clausura